2018-12-29 21:27:38

Mediteranska prehrana (10/13)

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali i otocima i dijelom zaleđa upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2013. godine

Maslinovo ulje, riba i morski plodovi, meso, sirevi, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sušeno voće prepoznatljivi su i neizostavni u mediteranskoj prehrani. Ona je osnova cjekokupnoga kulinarstva naše obale, otoka i dijela zaleđa.

Posebnost mediteranske kuhinje očituje se u načinu uzgoja te u obradi namirnica, njihovoj pripremi i konzumaciji koje su tijesno povezane s okolišem i prirodnim sezonskim ritmom.Važnost takve prehrane očituje se u društvenoj,duhovnoj i materijalnoj sferi svakidašnjeg života te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa.


Osnovna škola "Trsat" Rijeka