2019-12-18 11:21:54

Sudjelovanje učenika na radionici Igre za poticanje algoritamskog razmišljanja

 

U petak, 15.11.2019. učenici Osnovne škole Trsat sudjeluju na radionici u sklopu STEM: Danas za sutra 2 konferencije.

Tema radionice je Projekt GLAT: Igre za poticanje algoritamskog razmišljanja. Voditeljice radionice su: doc. dr. sc. Martina Holenko Dlab (mholenko@inf.uniri.hr), Ivona Franković, mag. inf. et educ. inf., Marina Žunić, mag.educ.inf. (Sveučilište u Rijeci, Odjel za informatiku).
Trajanje radionic je od 12:30 do 14:00 h

Učenici su u pratnji učiteljice informatike, Maje Vrancich otišli pješice do Sveučilišnog Kampusa (gdje se radionica održala) i po završetku su se vratiti u školu.

 

O radionici: Cilj radionice je ukazati na mogućnosti primjene obrazovnih igara za poticanje algoritamskog načina razmišljanja kod učenika u svrhu pripreme za kasnije učenje programiranja. Osmišljavanjem i igranjem obrazovnih igara učenici mogu usvajati koncepte iz programiranja (slijed koraka, varijabla, petlja, uvjet) i koncepte računalnog, algoritamskog razmišljanja (dekompozicija, prepoznavanje uzoraka, apstrakcija i algoritam). Također, moguće je omogućiti ostvarivanje specifičnih ishoda učenja iz različitih nastavnih predmeta. Na radionici su učenici mogli  igrati igre izrađene u vizualnom programskom jeziku Scratch te vježbati matematiku, provjeriti svoje znanje o zdravoj prehrani, godišnjim dobima, kulturnom-povijesnim spomenicima i sl. Također, učenici su  imali priliku izraditi jednostavnu igru u programskom jeziku Scratch.

       

      


Osnovna škola "Trsat" Rijeka