2020-04-05 22:40:10

2020. - Međunarodna godina biljnog zdravlja

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) 2. prosinca 2019. objavila je ( na prijedlog Finske ) proglašenje 2020. god. Međunarodnom godinom biljnog zdravlja. Glavni je cilj  ove akcije podizanje javne svijesti o značenju biljnog zdravlja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Naša prehrana sastoji se od različitih biljnih vrsta - 80% hrane koju konzumiramo čine biljke, a te biljke proizvode 98% kisika kojeg udišemo.Klimatske promjene i mnogobrojne ljudske aktivnosti mijenjaju ekosustav i ugrožavaju biološku raznolikost. Osim toga, međunarodna putovanja i trgovina uzrokuju brzo širenje štetnika i bolesti. Time se nanosi velika šteta okolišu i domaćim, autohtonim biljkama.

"Kao što se to odnosi na zdravlje čovjeka i životinja, tako je i kod biljaka.Bolje je štititi biljke, tj spriječiti pojavu bolesti nego liječiti", rekao je direktor FAO-a, Qu Dongyu. Zaštita biljaka od štetnika i bolesti financijski je mnogo isplativija nego rješavanje hitnih zdravstvenih stanja.

"Biljke daju osnovni temelj za život na Zemlji i one su najvažniji stup ljudske prehrane. Ali zdrave biljke nisu nešto što možemo uzeti zdravo za gotovo", podsjetio je direktor FAO-a.


Osnovna škola "Trsat" Rijeka