2020-04-10 10:20:14

Uskrs 2020.godine

Danas je Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti. Nenastavni je i neradni dan. U nedjelju će vjernici slaviti Isusovo uskrsnuće, te svima koji slave želim sretan Uskrs.

Redovni nastavni tjedan započinje u utorak, 14.04. 2020., nakon Uskrsnog ponedjeljka, blagdana Republike Hrvatske

Ovaj ćemo Uskrs pamtiti po izuzetnoj situaciji i velikim promjenama koje je korona virus unio u naše živote. Svakodnevni život promijenio je strukturu, aktivnosti koje su bile uobičajene i o kojima nismo previše razmišljali, sada su nam uskraćene ili ograničene, a najviše od svega socijalni kontakti, druženja i susreti „uživo“. Osjećamo se sputano, ponekad i tjeskobno, pod pritiskom neizvjesnosti i ograničenja, a sve zbog nevidljive opasnosti koja nema ni lice, ni oblik, pa se doima nestvarno. Ali nije.

I nastava, se u potpunosti promijenila. Učenici su kod kuće, pred tv ekranom ili računalom, dopisuju se s učiteljima i trebaju u radu pomoć svojih roditelja, osobito oni mlađi. I roditelji i učenici se, kao i učitelji, trebaju prilagoditi novoj situaciji za koju je potrebno veliko uzajamno razumijevanje.

Završio je i četvrti tjedan nastave na daljinu. Mjesec dana. Nikome nije lako. Učimo u hodu, gotovo svakodnevno nešto novo o alatima za virtualnu komunikaciju. Prilagođavamo materijale tim alatima. Učitelji snimaju svoja izlaganja. Održavamo video sjednice. Kontaktiramo svim raspoloživim sredstvima  Šaljemo učenicima i roditeljima poruke, mailove, telefoniramo, a sve kako bi nastava na daljinu  uz puno obostranog truda bila uspješna i omogućila nam kvalitetan završetak školske godine.

Očekivano vrijeme prilagodbe na novonastalu situaciju je završilo. Od idućeg tjedna provodit će se i sumativno vrednovanje i učenici će dobivati ocjene za svoj rad. Minstrica Blaženka Divjak više je puta u svom obraćanju javnosti naglasila da se očekuje od učenika razvoj samostalnosti i preuzimanja odgovornosti za učenje. Učenikov se rad mjeri njegovom aktivnošću u virtualnom razredu. Svi su učitelji otvoreni za sva pitanja i moguće nejasnoće s kojima se učenici mogu susresti. Nastavu na daljinu moguće je kvalitetno realizirati, što dokazuju brojni primjeri  naših učenika koji se izvrsno snalaze i s velikim uspjehom aktivno sudjeluju u radu.

Vjerujem kako ćemo, bez obzira na neočekivane teškoće, i ovu školsku godinu uspješno privesti kraju.


Osnovna škola "Trsat" Rijeka