« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali i otocima i dijelom zaleđa upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2013. godine
Maslinovo ulje, riba i morski plodovi, meso, sirevi, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sušeno voće prepoznatljivi su i neizostavni u mediteranskoj prehrani. Ona je osnova cjekokupnoga kulinarstva naše obale, otoka i dijela zaleđa.
Posebnost mediteranske kuhinje očituje se u načinu uzgoja te u obradi namirnica, njihovoj pripremi i konzumaciji koje su tijesno povezane s okolišem i prirodnim sezonskim ritmom.Važnost takve prehrane očituje se u društvenoj,duhovnoj i materijalnoj sferi svakidašnjeg života te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa.