preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trsat" Rijeka

Login

 

Klikom se pokreće skidanje uputa za pristup Online roditeljskim sastancima

MS TEAMS

e-Dnevnik

Upisi u srednje škole

Korisne stranice

     

    

   

 

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

  Izvor: http://www.meteo-info.hr

Grad Rijeka

Riječki karneval

Korisni linkovi

 

Tražilica
RASPORED SATI

 

Vremenik ispita

Raspored informacija

                                                                                                                                         

Priloženi dokumenti:
Termini informacija.docx

ŠKOLSKO ZVONO

Priloženi dokumenti:
raspored trajanja nastave.docx

KATALOG UDŽBENIKA

Kalendar rada

Školski kurikulum

Arhiva naših vijesti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2017.

Ovaj mjesec: 1150
Ovaj tjedan: 727
Danas: 13
Upis u 1.razred OŠ
Što je važno za roditelje prije polaska djeteta u 1. razred
Jadranka Perković-Sušanj / datum: 25. 5. 2021. 11:16

 

1. Od prvog dana važno je da se polazak u školu veže uz radosne trenutke u obitelji. Bez žurbe i panike roditelji će na vrijeme probuditi svoje dijete za polazak u školu. Krenite od kuće na vrijeme. Dođite u školu dovoljno rano (prije početka nastave 10-15 minuta) kako bi imali dovoljno vremena da se pozdravite s djetetom i da se ono može pridružiti drugoj djeci u igri. Kad se dijete navikne na školu, dovoljno je da ga samo kratko pozdravite i ostavite u društvu vršnjaka kako bi što prije samostalno odlazilo u školu.

2. Obratite pažnju da dijete ujutro jede doručak. Ukoliko ne prima marendu u školi, spakirajte djetetu  marendu kod kuće.

3. Torbu, knjige i školski pribor pripremite zajedno s djetetom večer prije. Raspored sati stavite na vidno mjesto u sobi. Naučite dijete da se što prije osamostali u spremanju školske torbe prema rasporedu sati za slijedeći dan kao i da pripremi čistu odjeću kako se za odijevanje ne bi gubilo vrijeme ujutro prije škole. Provjerite vremensku prognozu kako bi znali treba li djetetu kišobran ili kabanica. Odjeća se treba lako oblačiti i svlačiti, naročito kad u rasporedu sati ima tjelesno-zdravstvenu kulturu. Ako dijete još ne zna zavezati vezice na cipelama i tenisicama, kupite mu obuću na „čičak“.

4. Prvih nekoliko tjedana dobro je da roditelji vode dijete u školu i dolaze po njega te ga postupno pripremajte za samostalan odlazak u školu. Povežite se s drugim roditeljima koji stanuju u Vašoj blizini kako bi se Vaše dijete kasnije u grupi s drugom djecom dolazilo i odlazilo u školu (a i zbog toga da može prepisati gradivo od prijatelja kad je izostalo iz škole ili kad zaboravi što ima za zadaću).

5. Djetetu je potrebno osigurati dovoljno sna (najmanje 8-10 sati). Od početka uspostavite navike odlaska na spavanje u krevet u određeno vrijeme.

6. Označite sve stvari svoga djeteta (torbu, tenisice, dres za tjelesni) inicijalima ili nekim znakom kako bi se stvari, u slučaju gubitka lakše identificirale i pronašle. Djeca često zamjenjuju školski pribor, knjige te ih naučite da paze na svoje stvari. Vrjedne stvari bolje da ne nose u školu (npr. zlatninu) jer škola nije odgovorna za njihov gubitak.

7. Odlazak kući poslije škole - provjerite kad nastava završava (pitajte učiteljicu rapored  zvonjenja) i u prvo vrijeme dočekujte svoje dijete pred školom. Ostavite si za to dovoljno vremena, dočekajte dijete s osmijehom. Nemojte kasniti jer se dijete lako uspaniči ako niste tamo gdje ste se dogovorili da ćete ga čekati.

8. Naučite Vaše dijete da Vam pokaže poruke iz škole ili da pokaže Vašu poruku učiteljici. U prvo vrijeme je dobro da sami provjerite ima li poruka u blokiću za poruke.

9. Odaberite vrijeme i mjesto za pisanje domaćih zadaća i držite se tog raporeda. Naučite dijete da se najprije rješavaju školske obveze, a onda je na redu igra. Pomognite djetetu ako zatraži pomoć, ali nemojte raditi umjesto njega.

10. Za sva pitanja ili nedoumice obratite se najprije učiteljici Vašeg djeteta koja će Vam pomoći i saslušati Vas.

Pedagoginja                            

 

 

                            

 


[OPŠIRNIJE]PRIPREMA DJETETA ZA POLAZAK U ŠKOLU
Jadranka Perković-Sušanj / datum: 25. 5. 2021. 11:13

 

 1. RAZVOJ MOTORIKE:

Oblačenje-svlačenje; zakopčavanje-otkopčavanje; vezanje-odvezivanje; igre hvatanja i dodavanja lopte; oblikovanje plastelina…

 1. RAZVOJ ORIJENTACIJE:

Gore-dolje; lijevo-desno; snalaženje u vremenu- danas, sutra, jučer; orijentacija u danu- jutro, podne, večer; datum rođenja i mjesto stanovanja…

 1. VJEŽBE ZA RAZVOJ GLEDANJA I SLUŠANJA:

Prepoznavanje boja, oblika i veličina; bliže-dalje; uspoređivanje predmeta po boji, obliku i veličini; uočavanje detalja na crtežima, filmu; prepoznavanje zvuka i ritma…

 1. VJEŽBE ZA POTICANJE KONCENTRACIJE I PAMĆENJA:

Lego i drvene kocke; pika-slika; pazzle; memo; na slovo, na slovo; pričam ti priču; formiranje nizova od perli, sjemenki…

 1. RAZVOJ FORMIRANJA POJMA BROJA:

Domino; čovječe ne ljuti se; trganje papira na male komadiće; rezanje škarama komadiće različitih oblika; crtanje linija ili oblika određene veličine…

 1. PREDVJEŽBE ZA PISANJE I ČITANJE:

Gužvanje i trganje papira; rezanje škarama; crtanje raznih crta- ravnih i zakrivljenih; crtanje raznih oblika i linija na velikom papiru; dovršavanje crteža, bojanke; radni listovi za vježbu grafomotorike…

 


[OPŠIRNIJE]UPUTE ZA djecu i roditelje pri dolasku u ordinaciju školske i sveučilišne medicine
Jadranka Perković-Sušanj / datum: 15. 5. 2020. 10:04
Poštovani roditelji,
 
pogledajte upute koje su važne za dolazak s djecom u ordinaciju školske i sveučilišne medicine, Kumičićeva 8. U prilogu pod OPŠIRNIJE  je obrazac Izjave kojeg trebate ispuniti za sebe i dijete.
 

UPUTE ZA PACIJENTE I PRATNJU pri dolasku u ordinaciju školske i sveučilišne medicine

 

 • Jedino zdravi pacijenti pristupaju pregledu (mjerenje temperature beskontaktno u čekaonici ili na ulazu u ustanovu, ako je tako organizirano i pacijentu i pratnji)
 • Pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom i oni s respiratornim tegobama neće biti primljeni
 • Pregledu treba pristupiti s maskom (poželjne i rukavice)
 • Obavezna dezinfekcija ruku prije ulaska u ordinaciju
 • Prethodno ulasku u ambulantu pacijent ili roditelj/skrbnik će ispuniti Izjavu o riziku od zaraze korona virusom (izjava u prilogu)
 • Samo jedan roditelj smije biti u pratnji djeteta
 • Pacijenti moraju doći točno u dogovoreni termin i ne zadržavati se
 •  U dogovorenom terminu pregleda roditelj i dijete su sami u čekaonici (eventualno u čekaonici susjednog tima školske medicine može biti još jedno dijete s roditeljem, poštujući fizičku distancu od 2m)
 • Nakon svakog pacijenta obavezno se provjetravaju prostorije i dezinficiraju površine (minimalno 10 minuta)

 

Napomena:

S obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju svoj dolazak treba telefonski najaviti osim ako je već unaprijed dogovoren termin pregleda. Dijete na pregled dolazi  u pratnji jednog roditelja/skrbnika. U prostore čekaonice se ne ulazi bez prethodne telefonske najave, zbog osiguranja socijalne distance. Telefonski broj i mail adresa stoji i na ulaznim vratima ambulante.

Radno vrijeme: srijeda popodne, ostali dani ujutro

Vrijeme za telefonske konzultacije i narudžbe

svaki radni dan od 13-14 sati

tel. 218 620, fax. 400 270 mail. skolska.susak1@zzjzpgz.hr

 

[OPŠIRNIJE]Trebaju li djeca prije polaska u školu znati slova i jednostavne računske operacije
Jadranka Perković-Sušanj / datum: 20. 4. 2020. 20:03

Djecu prije škole ne treba učiti pisati slova, što se u posljednje vrijeme često radi. Često djeca nauče pisati na pogrešan način, a poslije je to teško ispraviti pa se pred dijete koje je naučilo pisati na jedan način u školi postavlja zadaća da piše drugačije nego što su mu pokazali roditelji.

Napokon imamo standardizirani slovopis, a svako slovo, tiskano i pisano, ima svoje zakonitosti u pisanju. Većina roditelja se prije polaska u školu ne susreće s pravilima o pisanju slova (tj. pišu onako kako su oni učili), piše li se slovo odozgo ili odozdo, kako ga povezati s drugim slovom, pisanjem u crtovlju. Taj dio svakako bi trebalo prepustiti učiteljima.

Pogledajte više pod OPŠIRNIJE.

 


[OPŠIRNIJE]Razgovor s budućim prvašima o epidemiji coronavirusa
Jadranka Perković-Sušanj / datum: 20. 4. 2020. 19:26

Dragi budući prvaši  i roditelji,                                 

Sve vas srdačno pozdravljam! Nadam se da ste dobro, da ste u krugu dragih osoba, da imate mogućnost povremeno tijekom dana i prošetati tamo gdje nema puno ljudi, a to se ovih dana preporuča zbog epidemije.

Vjerujemo kako ste već pomalo i navikli na novu situaciju u kojoj se nalazimo, ali ste i naišli na neke nove prepreke i frustracije. Promjene kroz koje smo prošli nadilaze naše uobičajene sposobnosti i vještine, a i neke navike smo morali potpuno promijeniti.

Nalazimo se u novim okolnostima, te se mogu javiti razni izazovi. Tako se npr. javljaju neugodni osjećaji zbog dužeg ostanka u zatvorenom prostoru,  osjećaj bespomoćnosti i neizvjesnosti, nervoza zbog odnosa s ukućanima, učestala dosada i sl. Sve je to normalno, s obzirom na okolnosti te nam treba vremena za razvoj novih vještina i sposobnosti.

Vjerujem da i u ovakvim okolnostima niste zaboravili da vam dijete na jesen kreće u 1. razred. Budući da većina roditelja više vremena provodi s djecom u prilici ste poraditi s njima na pripremi za školu, naravno kroz igru. Pogotovo je to važno jer djeca ne idu u vrtić.

Pod OPŠIRNIJE pročitajte više.

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju