preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trsat" Rijeka

Login

 

Klikom se pokreće skidanje uputa za pristup Online roditeljskim sastancima

MS TEAMS

e-Dnevnik

Upisi u srednje škole

Korisne stranice

     

    

   

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

  Izvor: http://www.meteo-info.hr

Grad Rijeka

Riječki karneval

Korisni linkovi

 

Tražilica
RASPORED SATI

 

Vremenik ispita

Raspored informacija

                                                                                                                                         

Priloženi dokumenti:
Termini informacija.docx

ŠKOLSKO ZVONO

Priloženi dokumenti:
raspored trajanja nastave.docx

KATALOG UDŽBENIKA

Kalendar rada

Školski kurikulum

Arhiva naših vijesti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2017.

Ovaj mjesec: 1871
Ovaj tjedan: 392
Danas: 109
Povijest škole

Podatke o prvoj godini rada Osnovne škole «Trsat» otkrio je  slučajno 1967. godine pater Emanuel Hoško, franjevac u trsatskom svetištu Majke Božje, u franjevačkoj kronici Liber Literarum Pastoralum, koja se vodi od 16. stoljeća. Prva školska godina Schole Trivialis Tersacti tj. niže pučke škole na Trsatu bila je  1818./1819., a nastava se odvijala u prostoru franjevačkoga samostana, u današnjoj «maloj» redovničkoj blagovaonici.

Iz prostorija franjevačkog samostana nastava se premiješta u Ulicu Petra Zrinskog, u rodnu kuću Hadrijana Mandela Bademića, autora zbirke putopisa i crtica iz života Primoraca. Nekoliko godina potom škola radi i u zgradi pokraj Trsatske čitaonice, u kojoj se danas nalazi podružnica Erste Bank. Konačno, 1864. godine gradi se školska zgrada na sadašnjoj lokaciji. Za ono vrijeme bila je to moderna prizemnica s dvije prostrane učionice. Devet godina kasnije školu je posjetio hrvatski ban Ivan Mažuranić, te nakon svog posjeta izdao nalog kojim je na školskoj zgradi dograđen jedan kat.

U oba svjetska rata škola je stradala, posebice 1945. godine kada su uslijed bombardiranja uništeni školski arhiv i sva relevantna dokumentacija. Ipak, školska godina 1945/46. redovno je počela, a zgrada je uskoro u potpunosti osposobljena za rad.

Porast stanovništva te intenzivna izgradnja u ovome dijelu grada, kao i Zakon o obaveznom osmogodišnjem školovanju nametnuti će potrebu za proširenjem i adaptacijom postojećeg školskog prostora. «Novo» krilo zgrade dograđeno je 1964, točno 100 godina nakon gradnje «starog» dijela, a četverogodišnja pučka postaje osmogodišnjom školom. Od tada do danas nalazi se na istoj adresi, u Ulici Slavka Krautzeka, u staroj jezgri Trsata, čiji je sastavni dio. 

1988. godine Škola je dobila Nagradu grada Rijeke, ponajviše za proizvodni rad te postignute rezultate u odgoju i obrazovanju. Proizvodni rad realizirao se s Tvornicom papira u Rijeci koja je  surađivala sa školskom Zadrugom. Povezivanje proizvodnog rada i nastave bilo je iznimno uspješno i korisno.

No, to nije jedina nagrada koju je škola dobila. Još 1950. gradski narodni odbor proglasio je našu školu  najboljom školom u Rijeci te je nagradio knjigama.

2010. godine OŠ "Trsat" dobila je Županijsku nagradu koja se dodjeljuje učiteljima i odgojno-obrazovnim ustanovama za njihove rezultate rada s učenicima i za stručnost. Proglašena je jednom od najboljih odgojno-obrazovnih ustanova u Primorsko-goranskoj županiji te godine, na što smo ponosni.

 

U prilogu pogledajte prezentaciju koja je nastala u sklopu projekta "Škola nekad" 

 

 

preskoči na navigaciju