« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) 2. prosinca 2019. objavila je ( na prijedlog Finske ) proglašenje 2020. god. Međunarodnom godinom biljnog zdravlja. Glavni je cilj ove akcije podizanje javne svijesti o značenju biljnog zdravlja u poljoprivrednoj proizvodnji.
Naša prehrana sastoji se od različitih biljnih vrsta - 80% hrane koju konzumiramo čine biljke, a te biljke proizvode 98% kisika kojeg udišemo.Klimatske promjene i mnogobrojne ljudske aktivnosti mijenjaju ekosustav i ugrožavaju biološku raznolikost. Osim toga, međunarodna putovanja i trgovina uzrokuju brzo širenje štetnika i bolesti. Time se nanosi velika šteta okolišu i domaćim, autohtonim biljkama.
"Kao što se to odnosi na zdravlje čovjeka i životinja, tako je i kod biljaka.Bolje je štititi biljke, tj spriječiti pojavu bolesti nego liječiti", rekao je direktor FAO-a, Qu Dongyu. Zaštita biljaka od štetnika i bolesti financijski je mnogo isplativija nego rješavanje hitnih zdravstvenih stanja.
"Biljke daju osnovni temelj za život na Zemlji i one su najvažniji stup ljudske prehrane. Ali zdrave biljke nisu nešto što možemo uzeti zdravo za gotovo", podsjetio je direktor FAO-a.