preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trsat" Rijeka

Login

 

Klikom se pokreće skidanje uputa za pristup Online roditeljskim sastancima

MS TEAMS

e-Dnevnik

Upisi u srednje škole

Korisne stranice

     

    

   

 

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

  Izvor: http://www.meteo-info.hr

Grad Rijeka

Riječki karneval

Korisni linkovi

 

Tražilica
RASPORED SATI

 

Vremenik ispita

Raspored informacija

                                                                                                                                         

Priloženi dokumenti:
Termini informacija.docx

ŠKOLSKO ZVONO

Priloženi dokumenti:
raspored trajanja nastave.docx

KATALOG UDŽBENIKA

Kalendar rada

Školski kurikulum

Arhiva naših vijesti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2017.

Ovaj mjesec: 1871
Ovaj tjedan: 392
Danas: 109
Rano učenje Informatike

Rano učenje informatike 

Informatika od 1. do 4. razreda osnovne škole

Još 1999. godine razmišljali smo o potrebi uvođenja informatike od 1. razreda osnovne škole, budući da je već tada bilo jasno kako se razvoj i širenje informacijske tehnologije neće zaustaviti, te kako se već i djeca  u predškolskoj dobi susreću s računalima. U to vrijeme već je 50% učenika imalo računalo kod kuće i roditelji su im dopuštali da ga koriste za igru. U našoj školi smo razmišljali o tome da je potrebno djecu naučiti ISPRAVNO koristiti računalo od samog početka, podučiti ga o njegovim mogućnostima, a također ga naučiti i kako ga koristiti kao pomoć pri učenju, odnosno kao novi alat za stjecanje znanja. Tražeći rješenje formirali smo tim u sastavu:  Silvano Šavle, profesor informatike koji je napravio program za informatiku od 1. do 4. razreda, Neven Jerčinović, profesor informatike i tehničke kulture koji je u nastavi realizirao program i procjenjivao njegov učinak, Vedrana Ercegović, učiteljica razredne nastave koja je tada bila razrednica 1. razredu odnosno  generaciji s kojom smo započeli, Sonja Damašek-Padjen, ravnateljica, te viša stručna savjetnica za informatiku mr.sc. Ivana Turčić-Prstačić (iz Zavoda za školstvo, danas Agencije za odgoj i obrazovanje iz Zagreba). Kasnije su se uključile i ostale učiteljice razredne nastave u našoj školi.

Projekt je odmah pokazao izvanredne rezultate, a učenicima je bio privlačan i zanimljiv. Realizacija je bila u cijelosti volonterska. U početku je Ministarstvo obrazovanja odobrilo naš program informatike kao izborni predmet, no ubrzo je promijenilo odluku radi nedostatnih financijskih sredstava, te se prepustila školama i lokalnim zajednicama mogućnost da provode ovaj program, ali da ga sami financiraju. U našem gradu brojne su se škole uključile, a zahvaljujući činjenici da je Odjel za školstvo Grada Rijeke, kao i Gradonačelnik imao "sluha" za ovaj tada inovativni program, od 2002./2003. Grad Rijeka sufinancira njegovu provedbu u osnovnim školama Grada Rijeke. 

Stručni tim godinama je predstavljao program na MIPRu, održao prezentaciju programa u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na Sveučilištu u Puli, Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu, educirao studente Učiteljskog fakulteta iz Zagreba, kao i provodio brojne edukacije za učitelje koji su htjeli raditi prema našem programu. Također, napisali su i Metodički priručnik za nastavu informatike u 1. razredu i predstavili ga u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

S vremenom se situacija promijenila. Djeca se služe računalima u predškolskoj dobi, što znači da dolaze s određenim predznanjem, pa se u skladu s tim promijenio i nastavni plan i program prema kojemu rade. U međuvremenu se počinje razumijevati potreba uvođenja ovog predmeta u razrednu nastavu, no još uvijek se na razini sustava ništa nije promijenilo. Trenutačno se u okviru planirane kurikularne reforme govori o uvođenju informatike od 1. razreda osnovne škole, koja bi imala status izbornog predmeta, što opet ne znači da će se ona moći realizirati u svim školama - budući da će ovisiti o mogućnostima škole. 

Kao škola koja već od 2000. godine provodi informatiku  u razrednoj nastavi  (od 1. do 4. razreda, danas kao slobodnu aktivnost), što je u ovom trenutku već 16 godina, svesrdno podupiremo svaku inicijativu promjene nastavnog plana i programa u tom smislu,  odnosno uvođenje informatike od 1. razreda OŠ.

 

 

 

Iz školskog kurikuluma ...

preskoči na navigaciju